
Dit is een goed voorgerecht dat je makkelijk van tevoren kan voorbereiden voor het bezoek en waardoor je niet de hele avond in de keuken staat in plaats van met je gasten te zitten.
Ik kook vaak alle groenten in de ochtend, na het afkoelen alles in bakjes in de koelkast. een uur voordat het bezoek komt kun alles op smaak brengen en het bord opmaken en klaar zetten in de koelkast.
Ingredienten sperziebonen/wortels:
- Sperziebonen
-wortels
- coriander
- olijfolie (scheutje)
- zout
Ingredienten aardappelsalade:
- aardappelen
- coriander
- azijn
- mayonnaise
- peper
-zout
Ingredienten rijstsalade:
-rijst
- blikje mais
- blikje tonijn
- rode paprika
- augurken
-olijven
-mayonnaise
Ingredienten tonijnsalade:
-zie eerder recpt van broodje tonijnsalade
Ingredienten rode bieten:
- gekookte rode bieten
- kaneel
-koriander
Rest ingredienten:
- bakje selleriesalade
- bakje zalmsalade
- eventeel garnalen als decoratie
Bereidingswijze:
Zoals je in de ingredientenlijst kunt zien heb ik geen hoeveelheden staan, het is erg afhankelijk van jezelf hoeveel zout, peper, koriander en mayonaise je lekker vind. dus blijf vooral proeven en toevoegen.
Snij de wortels, sperziebonen en aardappelen. kook de wortels en sperziebonen in water met een beetje zout.
kook of stoom de aardappelstukjes. het liefst stoom ik liever alle groenten, maar daar is niet altijd de tijdvoor met 1 stoompan. Wat ik vaak doe is in de onderste pan de rijst kookt en er boven de aardappelen aan het stomen. aangezien de aardappelen sneller klaar zijn, kan ik die vervolgens apart leggen en de rijst daarna nog stomen. Vergeet niet zout voor de smaak toe tevoegen bij het koken/stomen.
Zodat het garingsprocess niet lang doorgaat giet ik de sperziebonen en wortels altijd af met koud water. Dit heft twee voordelen: het gaart niet verder en het koelt sneller af. alleen bij de aardappelen kun je dit natuurlijk niet doen, anders krijgt je een papje van aardappelen. wanneer de groenten zijn afgekoeld en je niet meteen het bord wil opmaken kun je alles in aparte bakjes in de koelkast bewaren. als je bezoek krijgt voor de lunch kun je natuurlijk de voorbereidingen ook de avond van tevoren doen voor deze salade. het opmaken van het bord zou ik alleen niet meer dan een aantal uur voor het serveren doen, want de smaken kunnen dan teveel in elkaar overlopen en dat wil je natuurlijk niet.
Ik begin altijd eerst met de rijstsalade. je snijd daarvoor de paprika, augurken en olijven in blokjes en voeg je bij de rijst samen met de mais en uitgelekte mais. het geheel bring je naar smaak met een beetje peper en mayonnaise. je drukt het rijsmengsel goed aan in een geooliede of een met vershoudfolie beklede kom goed aan. vervolgens leg je een bord op de kom en draait de kom op zn kop om een bol vorm met rijst op je bord te krijgen.
Om de bol heen kun je nu hoopjes maken van de groenten en andere salades.
zowel de wortelen als de sperziebonen bring je op smaak met een heel klein beetje olie (ik zelf gebruik olijfolie, maar sla of zonnebloemolie kan ook), fijn gehakte verse koriander en indien nodig een beetje zout.
de rodebieten voeg je naar smaak wat kaneel toe en fijn gehakte verse koriander.
Voor de aardappelsalade doe je de aardappelblokjes in een kom met wat mayonnaise, fijn gehakte verse koriander , peper en scheutje azijn en meng je voorzichtig door elkaar.
En dan is het een kwestie van het bord opmaken.
extra mooi en lekker is om bij de rijstsalade wat kleine hollandse garnalen toe te voegen en/of het bord te decoreren met gamba's (in schil) die je kort hebt gebakken met een scheutje citroensap en wat koriander.
Maak jouw eigen website met JouwWeb