Rol gebakjes

Deze gebakjes heb ik voor het eerst gemaakt voor eid el-adha. Het is een gebakje dat gebaseerd is op de cupcake, maar toch net even anders. Het is een rolcake die je in plakjes snijd, waar je vervolgens een mooie toef op spuit waardoor he bijna op een cupcake lijkt.
ingredienten:
- 4 eieren
-65 gram suiker
- twee zakjes vanillie suiker
- 35 gram maizena
- 40 gram bloem
- mespuntje zout
ingredienten vulling:
- 1 pakje vanillie kloppudding
- 1 beker (250ml) slagroom
- 1 beker (250ml) yoghurt (passievrucht)
ingredienten topping:
- 400 ml slagroom
- 3 eetlepels gecondenseerde melk
- twee zakjes klopfix
bereidingswijze:
Scheid van 3 eieren de eigelen. klop 3 eigelen met 1 heel ei samen met de suiker en 1 zakje vanilliesuiker tot het luchtig en licht geel van kleur is. In de mixer voor ongeveer 7 minuten. vervolgens klop je in een andere kom de eiwitten met een mespuntje zout en 1 zakje vanillie suiker tot een witte luchtige stijve massa (de kom moet je op zijn kop kunnen houden zonder dat de eiwitten loskomen). Vervolgens zeef je de bloem en maizena en voeg je die geleidelijk aan het eigeelmengsel. dat doe je met een spatel. het is belangrijk dat je de meel niet al kloppend erbij doet, maar met de spatel circle bewegingen maakt (net 8jes maken). voeg vervolgens de geklopte eiwitten in twee porties toe aan het eigeelmengsel. ook dit doe je met een spatel waarbij je 8jes draait.
Vervolgens smeer je het mengsel op een met bakpapier beklede bakplaat, doe dit zo netjes en gelijkmatig mogelijk. plaats de cake in een voorverwarmde oven op 200 graden voor 10-15 minuten. Afhankelijk van de grootte van de bakplaat is het mogelijk twee bakplaten te besmeren.
Als je cake uit de oven halt leg je een natte handdoek of een vel bakpapier op de boven kant en draai je de cake om. Nu moet je de lag bakpapier waarop de cake is gebakken rustig afpulken van de cake. Rol dan zo snel mogelijk de cake met de lag bakpapier op en leg de cake aan de kant om af te koelen. Als je een dunne lag cake hebt gemaakt is het niet nodig de cake in de koelkast te plaatsen. is de cake wat dikker dan kan je het afkoelen versnellen door de rol in de koelkast te plaatsen voor 10 minuten. ondertussen kun je de vulling maken.
voor de vulling klop je 250ml slagroom,stijf, vervolgens voeg je de yoghurt en kloppudding toe en klopt het geheel samen. ik heb yoghurt van optimal gekozen met een perzik en passievrucht smaakje, maar elk ander smaakje is mogelijk. Wanneer de cake is afgekoeld rol je die open en besmeerd die met de vulling. Rol de cake weer op en snijd hier plakjes van ongeveer 2 a 3 cm.
Voor de topping klop je de slagroom en voegt vlak voordat het stijf is de klopfix toe en de gecondenseerde melk. Je kan er zoals ik voor kiezen een klein deel van de topping te kleuren met kleurstof. Ik heb in een spuitzak een paar lepels van de gekleurde topping gevoegd en vervolgens de "witte/neutral" topping in de zak gevoegd. dit zorgt ervoor dat je rozen kan spuiten op de cakejes van twee kleuren.
ik heb de cakejes vervolgens versierd met wat fruit, chocola en een vlaggetje, maar dit kun je ook achterwege laten of versieren met iets anders.
Het zijn super zachte cakejes of ik moet zeggen gebakjes. zeker het proberen waard.
Maak jouw eigen website met JouwWeb