Fekkas

Fekkas is een koek die ik zelf in eerste instantie helemaal niet lekker vond, ik vond het droog en niks bijzonders aan. fekkas trok dan ook nooit mijn aandacht, in een bord vol met koekjes was dit dan ook het koekje dat ik nooit eruit pikte. Na jaren ben ik helemaal van mening veranderd over de fekkas. als je een goed gemaakte verse fekkas hebt geproeft zal het zeker een favoriet worden.

van de fekkas. Dit koekje bestaat niet alleen in de marokkaanse keuken maar wordt in de italiaanse keuken de biscotti genoemd. Afhankelijk  van je voorkeuren kun je dit koekje naar eigen wens invullen. ik heb nu gekozen voor een versie met alleen noten, maar cranberries, rozijnen of zelfs chocolade stukjes zouden goede aanvullers zijn.

ingredienten:

- 3 eieren

- 80 gram suiker

- 125 ml olie

- 1 bakpoeder

- 0,5-1 el anijszaad

- 0,5-1 el venkel

- 1 tl kaneel

- 3/4 kom grof gemalen en geroosterde amdandelen (met schil)

- 1/4 kom pinda's geroosterd

- 1/2 kom sesam geroosterd

- 250 gr meel

 

werkwijze:

Meng in een kom de eieren, suiker, olie, bakpoeder, anijs, venkel, kaneel, sesam en noten. voeg verolgens in kleine beetjes de meel toe totdat je een deelbal hebt. Maak vervolgens lange staven, zorg dat je ze niet breed maakt want ze lopen in de oven een beetje uit. zoals je in de foto bij mij kunt zien zijn ze uitgelopen, om dit tegen te gaan kan je wat hoger en minder breed maken en af en toe bij elkaar drukken bij het bakken. voor je de lange staven in de oven doet besmeer je ze met eigeel. de staven gaan voor 10 minuten in een voorverwarmde over op 180 graden. Houd de oven goed in de gaten want je wil niet dat de fekkas helemaal is gebakken anders kun je het niet meer snijden. je haalt de staven uit de oven en legt er een natte en uitgewringe theedoek op en laat het voor 30 minuten koelen. nadat de staven zijn afgekoeld kun je de staven in plakjes snijden, dikte doe je natuurlijk naar eigen smaak. ik zelf maak ze niet groter dan 1 cm. ik heb zelf de noten wat grofer gelaten en gebruik relatief minder meel waardoor de koekjes wat brosser worden en daardoor ook sneller uitelkaar vallen, maar dat maakt het ook een stuk lekkerder, vind ik. de plakjes doe je weer terug in de oven om verder te bakken voor ongeveer 15 minuten tot ze goudbruin zijn.

Ik had zelf nog wat stukken walnoten en pecan thuis en heb dat er ook bij gedaan. je kan van alles toevoegen.